perjantai 28. toukokuuta 2010

Ympäristövahingot Amerikan malliin

Meksikonlahden öljyvuoto on saatu nähtävästi viimein ainakin osittain tukittua. The Economist tietää kertoa uusimmassa numerossaan, että juristit ovat olleet täydessä vauhdissa jo pitkään.

Vankat tietoni Yhdysvaltain ryhmäkannelainsäädännöstä perustuvat pääasiassa John Grishamin romaaneihin. Tähänastiset tiedot öljyonnettomuuden seurauksista eivät pakota muuttamaan käsityksiäni olennaisesti.

Jo öljyonnettomuuden alkamista seuranneiden kahden viikon ennätettiin jättää yli 70 kannetta, joista monet ovat usean vahingonkärsijän yhteisiä ryhmäkanteita. Liikkeelle on lähdetty jo paljon ennen vahinkojen ilmenemistä. Tavoitteena tässä on saada oikeudenkäynnissä johtava rooli, ja varmistaa suurimmat palkkiot. Oikeudenkäynnit tulevat alkamaan käsittelyllä siitä, mitkä jutut yhdistetään toisiinsa ja missä ne käsitellään. Kantajat suosivat Louisianaa, jossa on tuomittu avokätisiä korvauksia. Öljy-yhtiö taas toivoo mahdollisimman paljon juttuja öljymyönteiseen Texasiin.

Vahingonkorvausten odotetaan nousevan suuremmiksi kuin Alaskassa vuonna 1989 tapahtuneen Exxon Valdez-onnettomuuden kohdalla. Noista korvauksista on riidelty viime vuosiin saakka, ja lopulliset puhdistus- ja vahingonkorvauskustannukset olivat Exxonile noin neljä miljardia dollaria. Rangaistusluonteiset vahingonkorvaukset jäivät Exxon tapauksessa ”vain” noin 500 miljoonaan dollariin korkeimman oikeuden päätöksellä (olen ymmärtänyt, että asianajotoimistot nettosivat tästä noin viidesosan). Tämän perusteella BP toivoo, että nämä ”punitive damages” jäävät tälläkin kertaa siedettäviksi.

Suomessa ryhmäkannelaki tuli voimaan vuonna 2007. Sen soveltamisala on rajoitettu kuluttajansuoja-asioihin ja kannetta voi ajaa vain kuluttaja-asiamies. Lainvalmistelussa ympäristöasiat olivat esillä, mutta ne jätettiin lopulta pois lain soveltamisalasta. Hallituksen esityksen mukaan lain soveltamisalaa voidaan myöhemmin harkita laajennettavan esimerkiksi ympäristövahinkoihin, jos kuluttajansuojan alalla saadut kokemukset ryhmäkanteesta osoittautuisivat myönteisiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti